Zad 1.Wiedząc ze: 435-365=70 i 435+365=800 oblicz:
a) -435-365=
b) -435+365=
c) 435+(-365)=
d)435-(-365)=
e)-435-(-365)=
f)-435+(-365)=

Zad 2
Uzupełnij:
0,5-........=-½
-⅓+.......=⅔
3/4(to ułamek) -.........=0,25
-11,4+.........=-⅖

zad5.Oblicz :
2,7÷9-1=
3-(-3)³=
2,488×(57-77)=
13-7×9=
0,3-0.25×8
(4,5-2,5×2)²=

3

Odpowiedzi

2009-10-16T20:53:22+02:00
1.
a.(-435) - 365 = -800
b. (-435) + 365 = -70
c.435 + (-365) = 70
d.435 - (-365) = 800
e.(-435) - (-365) = -70
f.(-435) + (-365) = -800

5.
a.(2,7 ÷ 9) - 1 = -0,7
c.2 488 × (57 - 77) = -49 760
d.13 - (7 × 9) = -50


Napisałam to co wiedziałam ;)
14 4 14
2009-10-16T20:58:55+02:00
A) -435-365=-800
b) -435+365=-70
c) 435+(-365)=70
d)435-(-365)=800
e)-435-(-365)=-70
f)-435+(-365)=-800

Uzupełnij:
0,5-..1......=-½
-⅓+...1....=⅔
3/4(to ułamek) -....2/4.....=0,25
-11,4+.........=-⅖

zad5.Oblicz :
2,7÷9-1=-0,7
3-(-3)³=30
2,488×(57-77)=-49,76
13-7×9=-50
0,3-0.25×8=-1,7
(4,5-2,5×2)²=0,25

mam nadzieje ze dobrze;]
7 3 7
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-16T21:14:47+02:00
A) -435-365= -800 ( jak 435+365=800 to jeżeli są odwrotne znaki przy oby dwóch liczbach to przy wyniku tez wystarczy zmienić )
b) -435+365= - 70 ( jak 435-365=70 to jeżeli są są zmienione znaki to w wyniku wystarczy dać - )
c) 435+(-365)= 70 (+ - to - więc korzystasz z tego 435-365=70)
d)435-(-365)= 800 ( - - to + więc 435+365=800 )
e)-435-(-365)= - 70 (- - to + jak się przeniesie na odwrót czyli 365 - 435 (dodawanie jest przemienne) to będzie to samo co w pkt. b )
f)-435+(-365)= - 800 ( 435+365=800 tylko zmieniasz znaki w działaniu czyli w wyniku tez)

0,5-1=-½
-⅓+1=⅔
3/4(to ułamek) -0,5=0,25
-11,4+11,8=-⅖
nie wiem czy umiesz proste równania z jedną niewiadomą, ale mam nadzieje że tak. po prostu ułamki dziesiętne zamieniasz na zwykłe (lub odwrotnie) zamiast kropek wstawiasz x i liczysz.

2,7÷9-1= - 0,7 (ja to robię tak że zamieniam 2,7 na 27/10 i mnożę razy odwrotność czyli razy 1/9 skraca się, 1 zamieniam na 10/10 i odejmuję)
3-(-3)³= 30 (jeżeli - 3 jest w nawiasie to to = -3 * -3 * -3 = -27 , chyba nie muszę tłumaczyć czemu ?, najpierw potęgowanie, potem 3 - .. i wychodzi, a no i jest - - więc zamienia się na +)
2,488×(57-77)= - 49,76 ( 1.nawias, 2. mnożenie )
13-7×9= - 50 ( 1. mnożenie, 2. odejmowanie )
0,3-0.25×8 = - 1,7 ( 1. mnożenie, 2. odejmowanie )
(4,5-2,5×2)²= 0,25 ( i teraz są 2 sposoby, albo 1. do potęgi każdą z liczb czyli 20,25 - 6,25 * 4 2.mnożenie, 3. odejmowanie. albo 1. w nawiasie mnożenie. 2. w nawiasie odejmowanie. 3. do potęgi )
22 4 22