Odpowiedzi

2009-10-16T21:20:15+02:00
Wiek Agnieszki - x
Wiek Kingi - x - 5

x-5-5=(x-5)*1/2
x=1/2x-2,5+5+5
x-1/2x=7,5
1/2x=7,5 /:1/2
x=15

Wiek Agnieszki - x=15
Wiek Kingi - x - 5=15-5=10

Pięć lat temu:
Wiek Agnieszki - 15-5=10
Wiek Kingi - 10-5=5
10:5=2
Agnieszka była 2 razy starsza pięc lat temu.

x+x-5=43
2x-5=43
2x=43+5
2x=48 /:2
x=24

Agnieszka będzie musiała mieć 24 lata.
24-15=9
Za 9 lat.
2009-10-16T21:20:42+02:00
Kinga jest o 5 lat młodsza od Agnieszki. Ile lat ma obecnie każda dziewczynka jeżeli 5 lat temu Agnieszka była 2 razy strsza od Kingi. Za ile lat będą miały razem 43 lata?

a- wiek Agi
a-5 -wiek Kingi

a-5=2(a-10)
a-5=2a-20
20-5=2a-a
15 lat=a - aga
10 lat- kinga

x- za ile lat?
10+x+15+x=43
2x=43-25
2x=18
x=9
Za 9 lat
2 5 2
2009-10-16T21:30:44+02:00
A- wiek Agnieszki
a-5 -wiek Kingi

a-5=2(a-10)
a-5=2a-20
20-5=2a-a
15 lat=a - aga
10 lat- kinga

Teraz obliczam za ile lat. a- ile lat temu
10+a+15+a=43
2a=43-25
2a=18
a=9
Za 9 lat

NIE JESTEM PEWNA< ALE MM TAKĄ NADZIEJE
1 5 1