Odpowiedzi

  • Ynka
  • Początkujący
2010-02-23T19:02:14+01:00
3pier27=3pier9*3=3*3pier3 (bo pierwiastek z 9 to 3)=9pier3
musisz znaleźć takie dwie liczby które pomnżone przez siebie dadzą liczbę pod pierwiastkiem i z jedej z nich można wyciągnąć pierwiastek.

2pier5 tu się nie da nic zrobić

4pierw16 tu robisz normalnie
4*4=16 (bo pieriastek z 16 to 4)


2010-02-23T23:11:47+01:00
Trzeba rozdzielić liczbę pod pierwiastkiem na dwie liczby, które po pomnożeniu przez siebie dają liczbę podpierwiastkową i taką, z której się da przejść z pierwiasta na liczbę całkowitą.

4√16=4√4*4 ( pierwiastek z 4 da się przekształcić na liczbę 2)= 4*2*2=16
2√5 - tu się nie da
3√27=3√9*3= 3*3√3=6√3
1 5 1