Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-23T19:18:27+01:00
X - pierwsza liczba
3x - druga liczba
3x-1 - trzecia liczba

x+3x+3x-1=x+23
6x=24
x=4

4 - pierwsza liczba
3*4=12 - druga liczba
3*4-1=11 - trzecia liczba

Ania dodała liczby: 4, 12 i 11.
2010-02-23T19:19:09+01:00

Liczby , które dodala Ania to ;
4 11 i 12.
x - pierwsza liczba = 4
druga liczba = 3 * 4 = 12
trzecia liczba = 12-1= 11
Tak powinno być, wydaje mi sie.
2010-02-23T19:21:14+01:00
X+3x+3x-1=x+23
7x-1=x+23
7x-x=23+1
6x=24
x=4

3x= 12
3x-1=11

są to liczby 11, 4 i 12