1.bialko jajka kurzego stanowi 11/20 jego wagi, 2/5 wagi jajka to zoltko,a reszta skorupka. ile wazylo bialko jajka o wadze 60g ? a ile wazy zoltko? oblicz wage skorupki tego jajka.

2.z 3/4 kg lodów bitej smiatany i 30dag owoców mama zrobiła piec jednakowych deserów,ile wazyła jedna porcja ?

3.oblicz
a) 3/7 * 5:8
b) 4/9 : 3*2
c) 11* 1/6 :4
d) 5/11 : 6*5


PROSZE O SZYBKIE DOPWOIEDIZ,TO BAAARDZO WAZNE !

2

Odpowiedzi

2010-02-23T20:33:57+01:00
Zad.1
białko:
11/20 * 60g = 33g

żółtko:
2/5 * 60g = 24g

skorupka:
sposób I :
60g - 33g - 24g = 3g
sposób II :
20/20 - 11/20 - 2/5 = 20/20 - 11/20 - 8/10 = 1/20
1/20 * 60g = 3g


Zad.2
3/4kg + 1/5kg + 30dag = 3/4kg + 1/5kg + 3/10kg = 15/20kg + 4/20kg + 6/20kg = 25/20kg + 1 5/20 kg = 1 1/4 kg
1 1/4 kg : 5 = 5/4kg : 5 = 5/4 kg * 1/5 = 1/4 kg = 25dag
Odp.Jedna porcja ważyła 25 dag.

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-23T20:51:35+01:00
Zad. 1
11/20= 55 procent - bialko
2/5= 40 procent - zoltko
skorupka - 5 procent
100 procent- 60 g
55 procent - x
60g x 55 procent / 100 procent = 33g - białko

100 procent- 60g
5 procent - x
60g x 5 procent/100 procent= 3 g - skorupka
60g-33g+ 3 g=24g - zoltko
zad.2
3/4 kg= 75 dag
75 dag : 5= 15 dag
30 dag : 5= 6 dag
6 dag+ 15 dag= 24 dag
zad.3
15/56
4/9 : 6/1 = 4/9 x 1/6 = 2/27
11/16
5/11 : 30/1= 5/11 x 1/30= 6/11