Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-23T21:26:44+01:00
Mg - (Magnez) W organiźmie człowieka znajduje się ok 24-35g magnezu
* bieże udział w fotosyntezie
* aktywuję ok 320 enzymów
*czynnik wzrostu
*decyduję o wydolności naszych układów (kostny,nerwowy,krążenia, trawienny,
*zwalcza miażdżycę
* wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i podatność na powstanie nowotworów
*Działą stabilizująco na układ nerwowy
*Wykazuje działanie rozkurczające
*Przeciwdziała nadkrzepliwości krwi , tworzeniu się kamieninerkowych
-źródło-(rośliny strączkowe, orzechy, morele, banany, figi, kakao, warzywa zielone, produkty zbożowe, podroby)

Jod
*składnik hormonów tarczycy, odpowiedzialnych za metabolizm
-źródło- (jodowana sól kuchenna, ryby morskie, nadmorskie powietrze)

S (siarka)
* odpowiada za prawidłową strukturę białek
* składnik białek budujących m.in. włosy i paznokcie
* składnik witaminy B1
-źródło-(mięso, orzechy, mleko i przetwory mleczne, rośliny strączkowe)

F(Fluor)
* składnik szkliwa zębów i kości
-źródło-(ryby, żelatyna)

Cu(miedź)
*Pomaga w procesie przemiany materii
* uruchamia rezerwy żelaza w organizmie
-źródło-(Suche nasiona strączkowe, produkty zbożowe (np. pieczywo ciemne), ryż, warzywa i niektóre owoce)

Zn(cynk)
*Odgrywa rolę w procesie odczuwania smaku
*potrzebny przy budowie tkanki kostnej
*przemianie białek, węglowodanów i kw. nukleinowych
*Niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i krążenia
-źródła-(Nasiona strączkowe, kasze, ciemnc pieczywo, orzechy, nasiona (słonecznika i dyni), drożdże, w warzywach i owocach)

Se(selen)
*Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu
-źródła-(produkty zbożowe)
2010-02-23T21:42:46+01:00
Fluor (F) - skladnk kosc i szkliwa zebów, chroni przed próchnca (ryby, watroba pasty do zebów)

Magnez (Mg) - skladnk kosc i zebów, miesn (rosliny, glownie zielonolistne)

Jod (J) - skladnk hormonu (owoce morza, sol jodowana, morskie powietrze)

Siarka (S) - jeden z pierwiastkóow biogennych skladnk aminokwasow a zatem bialek (mieso, ser,ryby, groch, bob)

Miedz (Cu) - skladnk enzymow, bierze udzal w tworzenu hemoglobiny (watroba , jaja, fasola, orzechy, kakao)

Cynk (Zn) - skladnk enzymow, bierze udzal w trawieniu bialek i warzny w funkcjonowanu ukladu odpornoscowego (jagody, ostrygi, czerwone mieso, slonecznk)