1,sprowadz do najprostszej postaciwyrażenia:
27(x-jedną trzecią y)(x+jedna trzecia y) -2(x-y)do kwadratu -2xy
i oblicz 1./. jego wartości dla x=jedna piąta (z tym że piątka jest pod pierwiastkiem)
i y=-pięć piątych.(górna piątka jest pod pierwiastkiem)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-23T21:42:33+01:00
27(x-⅓y)(x+⅓y)-2(x-y)^2 - 2 xy= 27 * x^2+ ⅓xy - ⅓xy - jedna dziewiąta y ^2 - 2 * (x-y)(x+y) - 2xy= 27x^2 + ⅓xy - ⅓xy - jedna dziewiąta y^2 - 2x^2+xy -y^2 - xy - 2xy = 25x^2 - jeden i jedna dziewiąta y^2 - 2xy