Odpowiedzi

2010-02-23T22:43:03+01:00
Może takie coś ? xD

1. W którym roku urodził się Fryderyk Chopin?
a) 1810
b) 1811
c) 1812
2. Fryderyk Chopin urodził się w :
a) Sochaczewie
b) Warszawie
c) śelazowej Woli
3. F.Chopin zasłynął jako „cudowne dziecko” występami fortepianowymi i pierwszymi
utworami , które zaczął pisać w wieku:
a) siedmiu lat
b) ośmiu lat
c) dziesięciu lat
4. Chopin uczył się u znanego kompozytora:
a) Stanisława Moniuszki
b) Karola Kurpińskiego
c) Józefa Elsnera
5. Etiudę c-moll ,zwaną ”Rewolucyjną” ,napisał Chopin na wieść o powstaniu:
a) styczniowym
b) śląskim
c) listopadowym
6. Który z wybitnych kompozytorów powiedział o Fryderyku Chopinie: „Panowie, czapki z
głów, oto geniusz”
a) Robert Schumann
b) Józef Elsner
c) Feliks Mendelssohn
7. Fryderyk Chopin był najwybitniejszym w dziejach kultury twórcą muzyki:
a) skrzypcowej
b) fortepianowej
c) organowej
8. F.Chopin nigdy nie napisał:
a) opery
b) pieśni
c) ballady
9. Chopin , umarł w ParyŜu w roku:
a) 1850
b) 1849
c) 1848
10. Serce Chopina wróciło do Polski i znajduje się w:
a) Warszawie
b) Krakowie
c) śelazowej Woli
11. Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina odbywa się co 5 lat w
Warszawie od roku:
a) 1927
b) 1929
c) 1945
----------Klucz----------
1. (a)
2. (c)
3. (a)
4. (c)
5. (c)
6. (a)
7. (b)
8. (a)
9. (b)
10. (a)
11. (a)
4 3 4