Basia,karol i piotr kupowali takie same ciastka i cukierki basia kupiła 20dag ciastek i 20dag cukierków za co zapłaciła 8,4zł karol za 0,2kg ciastek i0,3kg cókierków zapłacił 9,9zł.ile zapłacił piotr który kupił 0,3kg ciastek i 0,5kg cókierków

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-24T10:27:40+01:00
9,90-8,40=1,5
1,50 -10 dag cuk
50*0,15=7,50 - 50 dag cuk
3-8,40=5,4
20 dag ciastek=5,40
10 dag ciastek=2,70

2,7*0,30=8,1
8,1+7,5=15,60
Piotr zapłacił 15,60zł.

2010-02-24T10:30:24+01:00
9,90-8,40=1,5
1,50-tyle kosztuje 10 dag cukierków
50*0,15=7,50 -tyle kosztuje 50 dag cukierkow P.
3-8,40=5,4
20 ciastek=5,40
10 ciastek=x
20x=54/:20
x=2,7
2,7 tyle kosztuje 10 dag ciastek
2,7*0,30=8,1
8,1+7,5=15,60 - tyle zapłaci Piotr za ciastka
2010-02-24T10:35:32+01:00
X-cena ciastek
y-cena cukierków

0,2x+0,2y=8,4
0,2x+0,3y=9,9

0,2x=8,4-0,2y/0,2
0,2x+0,3y=9,9

x=42-y
0,2*42+0,3y=9,9

x=42-y
8,4+0,3y=9,9

x=42-y
0,3y=9,9-8,4

x=42-y
0,3y=1,5/0,3

x=42-y
y=5

x=37
y=5
Piotr: 0,3*37+0,5*5=11,1+2,5=13,6