Bibliotekarka kupiła do czytelni atlas, słownik i encyklopedię. Atlas kosztował 51,50zł, słownik był dwa razy tańszy, zaś encyklopedia kosztowała tyle, co atlas i słownik razem. Ile złotych zapłaciła bibliotekarka za zakupione książki ?

3

Odpowiedzi

2010-02-24T14:10:28+01:00
Bibliotekarka kupiła do czytelni atlas, słownik i encyklopedię. Atlas kosztował 51,50zł, słownik był dwa razy tańszy, zaś encyklopedia kosztowała tyle, co atlas i słownik razem. Ile złotych zapłaciła bibliotekarka za zakupione książki ?

cena atlasu=51,50
cena słownika=1/2*51,50=25,75
encyklopedia=51,50+25,75=77,25
51,50+25,75+77,25=154,50zł
razem zapłaciła 154,50zł
2010-02-24T14:11:00+01:00
51,50+(51,50 :2) + 51,50+(51,50 :2)=
51,50+25,27+77,25=154,50 -zapłaciła tyle ;)
wyjaśnienie:
atlas=51,50
słownik=51,50 :2
encyklopedia=51,50+(51,50 :2)
2010-02-24T14:12:23+01:00
Atlas:51,50zł
Słownik:51,50zł / 2 = 25,75zł
Encyklopedia: słownik + atlas
Encyklopedia: 51,50zł + 25,75zł =77,25zł
Razem: 51,50zł + 25,75zł + 77,25zł =154,50zł
Odp.: Za zakupione książki bibliotekarka zapłaciła 154,50zł.