Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-24T15:06:40+01:00
(3a+5a²)÷a=(3a+5a²)przez a razy a po skróceniu a= 5akwadrat+3a
b)(5ab+2a²)÷a=b)(5ab+2a²)przez a razy a po skróceniu a = 2 kwadrat +5ab
c)3a÷[8ab+a(b3a)]= 3a:[8ab=3ba kwadrat]=8bb=3ba kwadrat przez 3a razy 3a po skróceniu 3a= 3ba kwadrat= 8ab
d)0,5c÷(7c²+2c)=(7c²+2c)przez 0,5c razy 0,5c po skróceniu 0,5c= 7c kwadrat= 2c
e)x÷[8x(2x+1)-(5x²+2x)]= x:[16x kwadrat=8x-5xkwadrat-2x]=11x kwadrat+ 6x przez x razy x po skróceniu x= 11x kwadrat= 6x
xy÷[4x(5x+2y)-4x(5x+2xy)]= xy:[20x kwadrat=8xy-20x kwadrat- 8x kwadraty]=20x kwadrat=8xy-20x kwadrata- 8x kwadraty przez xy razy xy=8xy-8x kwadrat y