Odpowiedzi

2010-02-24T15:22:25+01:00
A) krótsza przyprostokątna przy kątach 90 stopni i 60 stopni ma 2(cm),
więc przeciwprostokątna będzie mięc dwa razy więcej - 2 * 2 = 4cm, czyli a = 4cm
b = Pitogoras - 4(kwadrat) = 2(kwadrat) + b(kwadrat)
16 = 4 + b(kwadrat) / -4
12 = b(kwadrat)
b = ^12
b = 2^3

b) przeciwprostokątna ma 7, czyli krótsza przyprostokątna ma - 7 : 2 = 3,5cm
a = 3,5m
b = 7(kwadrat) = 3,5(kwadrat) + b(kwadrat)
49 = 12,25 + b(kwadrat) / -12,25
36,75 = b(kwadrat) / ^
b = 6,06

c) weźmy, że 6^3, to będzie wysokość trójkąta równobocznego.
(a^3) : 2 = 6^3 / *2
a^3 = 12^3 / ^3
a = 12

czyli, f = 12
e = połowa z "f", czyli 12 : 2 = 6
e = 6

CDN..