1. Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka i zredukuj wyrazy podobne:
√50 + √32 - √72 + √128 - 2 √2=
2. Uprość wyrażenie:
[ 3n * (1/3 n) * 3 n] : (1/3) -n
3. Wykonaj działania:
a) (2x-3y-1) -(3x+y-2) +(x-y-4)+=
b) x(x-2) + (x-1)(x-2) =
c) (x+2)² -3(x-1)² +(x-2)(x+2) =
4. Zamień na sumy:
a) (x+ 2 √2)² =
b) ( √2x - √3y)( √2x + √3y) =
c) ( √3y-1)²=

5. Oblicz wartość wyrażenia:
( √3+2)( √3 -2) + ( √2- √8)² =

6. Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci:
a) √2( √72- √32) - ³ √2(³ √4 -³ √32)=
b) ( √18 + √2)² - ( √3- √27)² =

7. Wyłącz wspólny czynnik przed nawias (+ wyłącz czynnik liczbowy i literowy)
4x²y³ + 20x³y² - 12x²y² =

8. Oblicz wartość wyrażenia:
(a-2)(3a+5) dla a = 2 √3 +1

9. Zamień na iloczyn:
a) 10ab =
b) 4x(y+1)-2(y+1) =
c) 4x² -12x+9=
d) 16a² -25b² =

dam naj. ;) proszę o pomoc!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-24T15:24:17+01:00
1. √50 + √32 - √72 + √128 - 2 √2= 5√2 + 4√2 - 6√2 + 8√2 = 17√2 - 6√2 = 11√2

2. [ 3n * (1/3 n) * 3 n] : (1/3) -n = 3n³ * 3 - n = 9n³ - n. Do tego mam wątpliwości, może chodziło Ci o dzielenie przez 3? A jeśli przez 1/3 to OK.

3. a) (2x-3y-1) -(3x+y-2) +(x-y-4)= 2x - 3y - 1 - 3x - y + 2 + x - y - 4 = -5y -3
b) x(x-2) + (x-1)(x-2) = x² - 2x + x² - 2x -x + 2 = 2x² - 5x + 2
c) (x+2)² -3(x-1)² +(x-2)(x+2) = x² + 4 - 3x² + 3 + x² + 2x -2x -4 = -x² + 3

Więcej nie mam czasu zrobić, może później edytuję.
2 2 2