Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-24T16:02:14+01:00
0,5(x-6)+1=¾(x+6)-5
0,5x-3+1=¾x+4,5-5
½x-2=¾x-½
-¼x=-1½ /×4
-x=-6 /:(-1)
x=6
Odp. Liczba 6 spełnia to równanie;)
2010-02-24T16:03:10+01:00
0,5(x-6)+1=0,75(x+6)-5 . Zapiszmy to w postaci sum algebraicznych.
0,5x - 3 + 1 = 0,75x + 4,5 - 5
0,5x - 2 = 0,75x - 0,5
-0,25x = 1,5
x = -6. Sprawdźmy, czy ta liczba pasuje:
P = 0,5 * (-6 - 6) + 1 = 0,5 * (-12) + 1 = -6 + 1 = -5
L = 0,75 * (-6 + 6) - 5 = 0,75 * 0 - 5 = -5
L = P, a więc -6 pasuje.
Odpowiedź: Rozwiązaniem równania jest x = -6