JEDNOMIANY
zapisz w jak najprostszej postaci
a) (a+b)-(2a-b)-(a-2b)=
b) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=
c) -(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny)=
d) (2ab+a+3)-(3ab-a+3)=
e) (4x²-3x)-(x+0,1x²)-(x²-0,1x)=
PROSZĘ O PISEMNE WYTŁUMACZENIE JAK TO ZROBIĆ WYTŁUMACZYĆ NA NAJŁATWIEJSZYM PRZYKŁADZIE I NAJTRUDNIEJSZYM!!!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-24T18:12:49+01:00
A) (a+b)-(2a-b)-(a-2b)=a+b-2a+b-a+2b=a-2a-a+b+b+2b=-4a+4b
najpierw trzeba usunac nawiasy pamietajac o zmianie znakow pozniej dodac do siebie i wychodzi wynik
b) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=3x-y+1-x-y+y-x=3x-x-x-y-y+y=x-y
c) -(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny)=-kx-ny-3kx-2ny+5kx-3ny=-kx-3kx+5kx-ny-2ny-3ny=kx-6ny
d) (2ab+a+3)-(3ab-a+3)=2ab+a+3-3ab+a-3=2ab-3ab+a+a+3-3=-ab+2a
e) (4x²-3x)-(x+0,1x²)-(x²-0,1x)=4x²-3x-x-0,1x²-x²+0,1x=4x²-0,1x²-x²-3x-x+0,1x=2,9x²-3,9x
redukujesz wszystkie nawiasy pamietajac o zmianie znakow tj + i - daje - a - i - daje + pozniej ustawiasz ze soba wszystkie wyrazy podobne z tymi samymi niewiadomymi i dodajesz lub odejmujesz
3 5 3