Odpowiedzi

2010-02-24T21:06:03+01:00

K₂Cr₂O₇+H₂S+H₂SO₄-->S+Cr₂(SO₄)₃+K₂SO₄+H₂O

Cr przechodzi z +6 na+3 czyli pobiera 3 elektrony razy 2 atomy Cr
S przechodzi z -2 na 0 czyli oddaje 2 elektrony
Po uzgodnieniu stron otrzymujesz:
2K₂Cr₂O₇+6H₂S+8H₂SO₄-->6S+2Cr₂(SO₄)₃+2K₂SO₄+14H₂O

K₂Cr₂O₇+3H₂S+4H₂SO₄-->3S+Cr₂(SO₄)₃+K₂SO₄+7H₂O

2010-02-25T00:17:09+01:00

K2Cr2O7 + H2S + H2SO4---> S + Cr2(SO4)3 + K2SO4 + H2O

robię bilans elektronowy

2Cr (VI)+ 6e-> 2Cr(III)
S(-II) -> S(0)+ 2e

żeby się zgadzało muszę siarkę pomnożyć przez 3

2Cr (VI)+ 6e-> 2Cr(III)
S(-II) -> S(0)+ 2e |*3 ---> 3S(-II) -> 3S(0)+ 6e

to co otrzymane w siarce wpisuję do równania, a resztę niestety ,,na piechotę"

ostatecznie równanie wygląda tak:
K₂Cr₂O₇+3H₂S+4H₂SO₄-->3S+Cr₂(SO₄)₃+K₂SO₄+7H₂O