1. Suma dwóch liczb wynosi 29. Jedna z tych liczb jest o 5 większa od drugiej. Iloczyn tych liczb wynosi :
a. 200 b. 12 c. 204 d. 209

2. Lody z bitą śmietaną i rodzynkami kosztują 11 zł. Lody są 2 razy droższe od bitej śmietany i o 5 zł droższe od rodzynek . cenę lodów (bez bitej śmietany i rodzynek) otrzymamy po rozwiązaniu równania :

a. t + 2t+t-5=11
b. t + ½ + t + 5 =11
c. t + ½t + ½t - 5 = 11
d. t + ½t + t - 5 = 11


3.Pan wojtek jest teraz 2 razy starszy od syna . 18 lat temu był od niego starszy 3 razy . wynika z tego że :

a. pan. w. jest o 18 lat starszy od syna
b. syn p.w już od 18 lat jest pełnoletni
c. pan. w. 18 lat temu obchodził 50 urodziny
d. syn p.w jest uczniem szkoły pods.

2

Odpowiedzi

  • Deva
  • Rozwiązujący
2010-02-24T21:58:31+01:00
1. 29-5=24
24:2=12
12+5=17
17x17=204
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-24T22:02:35+01:00
1) x+y = 29
y = x+5
x+x+5 = 29
2x =24
x = 12
y = 17

12x17 =204
2) A
t + 2t + t -5 = 11
3)
x - syn
2x - pan wojtek

x = 18

2 3 2