Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-25T15:03:41+01:00
7,5 litra -----> 100 km
160km--->?
10km-->0,75l

0,75 * 6=4,5l

7,5l+4,5l=12l
12l * 4,49=53,88
Odpowiedz:Benzyna kosztuje 53zł i 88 gr.
3 3 3
2010-02-25T15:04:36+01:00
7,5l----100 km
x------160 km

x=7,5*160/100
x=12- tyle litrów zużywa na 160 km

12*4,49=53,88 zł
2010-02-25T15:24:49+01:00
Trasa- 160km
spalanie 7,5l/100km
Ile litrów spali na 160km ----> 0,60km*7,5l=4,5l
4,5l+7,5l=12l

Ile zapłaci ------> 12*4,49=53,88zł

Odp:Benzyna kosztuje 53,88 zł.