Zamień na sumy:
a) (x+ 2 √2)² =
b) ( √2x - √3y)( √2x + √3y) =
c) ( √3y-1)²=

5. Oblicz wartość wyrażenia:
( √3+2)( √3 -2) + ( √2- √8)² =

6. Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci:
a) √2( √72- √32) - ³ √2(³ √4 -³ √32)=
b) ( √18 + √2)² - ( √3- √27)² =

7. Wyłącz wspólny czynnik przed nawias (+ wyłącz czynnik liczbowy i literowy)
4x²y³ + 20x³y² - 12x²y² =

8. Oblicz wartość wyrażenia:
(a-2)(3a+5) dla a = 2 √3 +1

9. Zamień na iloczyn:
a) 10ab =
b) 4x(y+1)-2(y+1) =
c) 4x² -12x+9=
d) 16a² -25b² =

dam naj. ;) proszę o pomoc!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-25T15:58:03+01:00
A) (x+ 2 √2)² = x² + 2 * x *2√2 + (2√2)² = x² + 4√2x + 8
b) ( √2x - √3y)( √2x + √3y) =2x² - 3y²
c) ( √3y-1)²=(√3y)² - 2 * √3y * 1 +1² =3y²-2√3y +1

5.( √3+2)( √3 -2) + ( √2- √8)² =3-4 + (√2)² - 2*√2* √8 +(√8)²=
3-4+2-8+8=1

7. 4x²y³ + 20x³y² - 12x²y² =4x²y²(y+5x-3)

8. (a-2)(3a+5)= (2√3 +1-2)[3(2√3+1)+5] =(2√3-1)(6√3+1+5)=
(2√3-1)(6√3+6)=36+12√3-6√3-6 = 30+6√3