4 myślę, że w miarę proste dla kogoś kto uczy się dobrze z matematyki. Ja to rozumiem ale tak głębiej się zastanowic to się gubię. O to przykłady:

1) Jadąc z miasta A do B dokładnie w 1/3 drogi mijamy miejscowośc C. Odległośc od C do B wynosi 15 km. Jaką długośc ma cała droga od A do B?

2) Wstawiając w miejsce liter danego kryptogramu odpowiednie cyfry wpisz wszystkie liczby spełniające daną równośc.
AAA - BBB = BBB

3)Bolek jest wyższy od Lolka o 25%, ale jeśli Lolek wejdzie na 60- centymetrowy taboret, staje się o 20% wyższy od Bolka. Ile wzrostu mają chłopcy?

4)W urnie są kule fioletowe, pomarańczowe i wiśniowe. Wiśniowych jest tyle co fioletowych i dwa razy więcej niż pomarańczowych. Razem w urnie jest 45 kul. Ile jest kul pomarańczowych?

3

Odpowiedzi

2009-10-17T21:47:04+02:00
1. A-B - x?
c=1/3AB
B-C = 15 km


A..........C....................B
15 km :)


15 - 2/3
x- 3/3

x=3/3*15/2/3
x=22.5 km :)




2. 666-333=333
888-444=444
444-222=222
222-111=111


Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-17T21:48:05+02:00
1) Jadąc z miasta A do B dokładnie w 1/3 drogi mijamy miejscowośc C. Odległośc od C do B wynosi 15 km. Jaką długośc ma cała droga od A do B?


z A do B - x

z C do B - 1/3x = 15km

x=45km

odp. Droga z A do B ma 45km


2) Wstawiając w miejsce liter danego kryptogramu odpowiednie cyfry wpisz wszystkie liczby spełniające daną równośc.
AAA - BBB = BBB

np.
A=1
B=2

to nie pasujee
A=2
B=1

222-111=111


A=3
B=2
nie


A=4
B=3
nie pasuje

ale
A=4
B=2
444-222=222

czyli A>B i A=2B

odp. czyli pasuje:
•A=2 B=1
•A=4 B=2
•A=6 B=3
•A=8 B=4



3)Bolek jest wyższy od Lolka o 25%, ale jeśli Lolek wejdzie na 60- centymetrowy taboret, staje się o 20% wyższy od Bolka. Ile wzrostu mają chłopcy?

b - wzrost bolka
l - wzrost lolka

b=1,25l
l+60=1,2b

b=1,25l
l+60=1,2*1,25l


b=1,25l
l+60=1,5l



b=1,25l
60=0,5l


b=1,25l
l=120


b=150cm
l=120cm


odp. Bolek ma 150cm, a Lolek 120 cm



4)W urnie są kule fioletowe, pomarańczowe i wiśniowe. Wiśniowych jest tyle co fioletowych i dwa razy więcej niż pomarańczowych. Razem w urnie jest 45 kul. Ile jest kul pomarańczowych?


w - kule wiśniowe
f - kule fioletowe
p - kule pomarańczowe

w=f
w=2p

w+f+p=45

w+w+½w=45

2½w = 45

w=18

2p=18
p=9


odp. jest 9 pomarańczowych kul



1 5 1
2009-10-17T21:48:32+02:00
1) 2/3 to odległośc z c do B czyli 15km
to cała droga wynosi 22,73km
bo 15÷2/3=22.73
22,73-15=7,73 km z a do b

2) 500-250=250
200-100=100
600-300=300
400-200=200
900-450=450
3)