1.wykonaj działania i przeprowadz redukcje wyrazow podobnych
a)(2a-1)^3-(a+1)^3+(a+2)^3-(a+2)(a^2-2a+4)
b)(b^2-1)^3-(b-1)(b^2+1)(b+1)+4b^2(b^2+1)
2.oblicz wartość wyrażenia (a+b)^2-b(1+a)(1+b) dla a = pierwiastek z 3 +1 przez 2 i b=1 przez pierwiastek z 3 -1

1

Odpowiedzi

2009-10-18T11:26:29+02:00
^ - chyba chodziło ci że to ma być potęga.... np ^2 = do 2 potęgi
(2a-1)³-(a+1)*3+(a+2)³-(a+2)(a²-2a+4)= (8a³-3*4a²*1+3*2a*1²-1³)*3 - -3a-3+a³+3*a²*2+3*a*2²+2³ - (a-2)(a-2)= (8a³-12a²+6a-1)*3 -3a-3+a³+3*a²*2+3*a*4+8 - (a²-2a-2a+4)= 24a³-36a²+18a-3-3a-3+a³+ 6a²+12a+8 -a²+4a-4= 25a³-36a²+31a-6

(b²-1)³-(b-1)(b²+1)(b+1)+4b²(b²+1)= b⁶-3*b⁴*1+3*b²*1³-1³-(b²-1)(b²+1)+4b⁴+4b²= b⁶-3b⁴+3b²-1-b⁴+1+4b⁴+4b²= b⁶+7b²

2.(a+b)²-b(1+a)(1+b) dla a = pierwiastek z 3 +1 przez 2 i b=1 przez pierwiastek z 3 -1

(√3+1/2+ 1/√3-1)² ....
potem ci dokończe to bo musze pilnie wyjść... wyśle ci na poczte
1 1 1