1. Którego ułamka nie otrzymamy przy skróceniu 315/420
a) 15/21 b) 45/60 c)63/84 d) 105/140

2. Oblicz:
a) (13 1/4 - 2 1/2) x 9/10=
b)(8,9+16,5) : 2,54=
c) 2 1/4 x (5,88-1,44)

3. W czasie wędzenie ryby tracą około 1/5 swojej masy. Ile ważyły świeże ryby jeśli po uwędzeniu ich masa jest równa 16,8 kg.?

2

Odpowiedzi

2010-02-25T16:50:10+01:00
1.
a) 15/21

2.
a) 9,675
b) 10
c) 9,99

3.
4/5*x=16,8
x=21


Proszę :)
1 2 1
2010-02-25T17:07:00+01:00
Zad 1. A
zad 2. a) (13 1/4 - 2 1/2) x 9/10=(53/4 - 5/2)x9/10=(53/4-10/4)x 9/10=43/4x9/10=387/400
b) (8,9+16,5) : 2,54=25,4 : 2,54=10
c) 2 1/4 x (5,88-1,44)= 9/4x4 44/10= 9/4x444/10= 9/4x84/10=189/10