Za sześc filiżanek i sześć talerzyków mama zapłaciła 42zł.Następnego dnia mama dokupiła jeszcze dwie filiżanki i sześć talerzyków z tego samego zestawu.Tym razem zapłaciła 26 zł.Ile kosztowała filiżanka,a ile talerzyk?

3

Odpowiedzi

2010-02-25T17:39:43+01:00
X - cena filiżanki
y - cena talerzyka

6x+6y=42
2x+6y=26 /*(-1)

6x+6y=42
-2x-6y=-26

4x=16
x=4

2*4+6y=26
8+6y=26
6y=18
y=3

x=4
y=3

Odp.Filiżanka kosztowała 4zł, a talerzyk 3zł.

2010-02-25T17:40:25+01:00
42-26=16
16/4=4
26-8=18
18/6=3
filiżanka=4zł
tależyk=3zł
a skąd te 4 w dzieleniu z 16?
2010-02-25T17:40:46+01:00
{6x+6y=42 / -1
{2x+6y=26

{-6x-6y=-42
{2x+6y=26 [y się wyzerują]

-4x=-16 /-1
4x=16

x=4

teraz podstawiamy żeby się dowiedzieć ile wyjdzie y
6*4+6y=42
24+6y=42
6y=42-24
6y=18/ :6
y=3

{x=4
{y=3