Zad. 1

Marysia w ciągu 1,4 godziny przeszła 6,3 km, a Krysia w ciągu 20 nim przeszła 1,6 km. Która z dziewczynek szła szybciej ?

Zad. 2

Kucharz zużył do smażenia powideł 1,5 kg cukru co stanowiło 3/5 całego zapasu cukru, jaki posiadał. Ile kilogramów wynosiły zapasy cukru przed smażeniem powideł?

Zad. 3

1 kg kakao zawiera: 1/25 kg wody, 9/49 kg tłuszczu, 0,21kg białka, 0.31 kg cukru oraz inne składniki. Oszacuj masę innych składników w 500 g kakao.

Zad 4.

Największa z piramid egipskich Piramida Cheopsa ma wysokość 146,59 m, a wieża Eiffa- 300,5 m wysokości. Oblicz jaki ułamek wysokości wieży stanowi wysokość piramidy. Wynik podaj z dokładnością do 0,01.

Zad. 5

Śnieżnicki Park Krajobrazowy ma obszar 28,8 tys. ha. Na obszarze parku jest 5 rezerwatów: Puszcza Śnieżnej Białki- 124,6 ha, Nowa Morawa- 22,1 ha, Jaskinia Niedźwiedzka- 89,9 ha, Śnieżnik Kłodzki- 181,9 ha oraz Wodospad Wilczki- 3 ha . Jaki ułamek obszaru parku krajobrazowego stanowi powierzchnia pięciu rezerwatów? Wynik podaj z dokładnością do 0,01.



ODPOWIEDZI :

Zad 1 = Krysia
Zad 2 = 2,5 kg
Zad 3 = ok. 130 g
Zad 4 = 0,49
Zad 5 = 0,01

Potrzebuję wszystkie obliczenia !
Proszę też o wytłumaczenie ;-**

Z góry dziękuję x33

2

Odpowiedzi

2009-10-18T12:04:50+02:00
Zad. 1

Marysia w ciągu 1,4 godziny przeszła 6,3 km, a Krysia w ciągu 20 nim przeszła 1,6 km. Która z dziewczynek szła szybciej ?

1,4*60=84min
6,3------------84min
x--------------20min

x=20*6,3:84=1,5km
Szybciej Krysia szła

Zad. 2


Kucharz zużył do smażenia powideł 1,5 kg cukru co stanowiło 3/5 całego zapasu cukru, jaki posiadał. Ile kilogramów wynosiły zapasy cukru przed smażeniem powideł?

1,5------3/5
x---------1(1 calosc)

x=1,5:3/5=3/2*5/3=2,5kg
Zad. 3


1 kg kakao zawiera: 1/25 kg wody, 9/49 kg tłuszczu, 0,21kg białka, 0.31 kg cukru oraz inne składniki. Oszacuj masę innych składników w 500 g kakao.

1/25 kg wody=1/25*1000=40g
9/49 kg tłuszczu=9/49*1000=183,67g
0,21kg białka=0,21*1000=210g
0.310 kg =310g


w 500g
1/25 kg wody=1/25*1000=20g
9/49 kg tłuszczu=9/49*1000=91,83g
0,21kg białka=0,21*1000=105g
0.31 kg =155g

20+91,83+105+155=371,83
500-371,83=128,17g czyli okoloo 130g



Zad 4.

Największa z piramid egipskich Piramida Cheopsa ma wysokość 146,59 m, a wieża Eiffa- 300,5 m wysokości. Oblicz jaki ułamek wysokości wieży stanowi wysokość piramidy. Wynik podaj z dokładnością do 0,01.
Zad 4.
(146,59)/(300,5)=(14659)/(30050)=0,49780366...

Zad. 5
Powierzchnia rezerwatów=124,6 ha+22,1 ha+89,9 ha+181,9 ha+3 ha=421,5 ha
28,8 tys ha=28,8*1000 ha=28800 ha
(421,5)/(28800)=(4215)/(28800)=(843)/(5760)=(281)/(1920)=0,14635417...≈0,15
6 4 6
  • Użytkownik Zadane
2009-10-18T12:06:28+02:00
Zad. 1
Najpierw takie same jednostki by móc porównać
Marysia : droga =6,3 km, czas = 1,4 godz=1,4*60 min=84 min
Krysia: droga = 1,6 km, czas = 20 min
prędkość=droga/czas
Marysia V=(6,3)/84=0,075 km/min
Krysia V=(1,6)/20=0,080 km/min
Skoro 0,080 > 0,075 więc
szybciej szła Krysia :)

Zad. 2
Jeśli 1,5 kg cukru stanowiło 3/5 całego zapasu więc (1/5) całego zapasu jest1,5 kg:3=0,5 kg, zatem cały zapas wynosił 0,5kg*5=1,5 kg
lub
x-cały zapas
(3/5)*x=1,5 /*5
3x=7,5 /:3
x=2,5 kg

Zad. 3
Liczymy jaką część stanowią inne składniki w 1 kg kakao stanowią
1-(1/25)-(9/49)-0,21-0,31≈1-0,04-0,184-0,21-0,31=0,256 kg
Zatem inne składniki w 500 g = 0,5 kg stanowią
0,5*0,256=0,128 kg=128 g≈130 g

Zad 4.
(146,59)/(300,5)=(14659)/(30050)=0,49780366...≈0,50 (=50/100=1/2)

Zad. 5
Powierzchnia rezerwatów=124,6 ha+22,1 ha+89,9 ha+181,9 ha+3 ha=421,5 ha
28,8 tys ha=28,8*1000 ha=28800 ha
(421,5)/(28800)=(4215)/(28800)=(843)/(5760)=(281)/(1920)=0,14635417...≈0,15
4 3 4