Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-25T21:30:44+01:00
A) y:2 + 1/3 = 7/6
y:2 + 2/6 = 7/6
y:2 = 7/6 - 2/6
y:2 = 5/6
y = 5/6 x 2
y = 5/3 = 1 i 2/3
zamieniasz ułamki na wspólny mianownik w tym przypadku jest to 6 następnie odejmujesz ułamki i mnożysz przez 2.

b) y + 3:2 -(1-y) = 3,5
y + 1,5 - 1 + y = 3,5
2y + 0,5 = 3,5
2y = 3,5 - 0,5
2y = 3 /:2
y = 1,5
zamieniamy ułamek zwykły na ułamek dziesiętny pozbywamy sie nawiasu zmieniając znak wykonujemy redukcję wyrazów podobnych i rozwiązujemy równanie z jedną niewiadomą.

c) y - 2/3 = 1/15 - 2y - 5/3 = 8 - 4y/5
y - 2/3 = 1/15 - 2y - 5/3 i 1/15 - 2y - 5/3 = 8 - 4y/5
y - 10/15 = 1/15 - 2y - 25/15 i 1/15 - 2y - 25/15 = 8 - 4y/5
y - 10/15 = -24/15 - 2y i -24/15 - 2y = 8 - 4y/5
y + 2y = -24/15 + 10/15 i
3y = -14/15 /:3
y = -14/45