Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-25T21:35:57+01:00
F(x)=(1-x)*(x+2)^2=(1-x)*(x^2-4x+4)=-x^3-3x^2+4
pochodna tego wielomianu to
-3x^2-6x
ze wzoru na pochodna iloczynu to bedzie syfniej:
(1-x)*(x+2)(x+2)
f`(x) =-1(x^2+4x+4) +(1-x)*(1*(x+2)+1*(x+2))=
=-x^2-4x-4+2x+4-2x^2-4x =-3x^2-6x
2010-02-25T21:37:34+01:00
Y=(1-x)*(x+2)²
y'=-1(x+2)²+2(x+2)(1-x)=-(x²+4x+4)+2(x-x²+2-2x)=-x²-4x-4-2x²-2x+4=
=-3x²-6x
2010-02-25T21:44:02+01:00
A mogę sobie podnieść najpierw do kwadratu?
((1-x)(x+2)²)'=((1-x)(x²+2x+4))'=(1-x)'(x²+2x+4)+(1-x)(x²+2x+4)'=-(x²+2x+4)+(1-x)(2x+2)=-x²-2x-4+2x-2x²+2-2x=-3x²-2x-2
ale nie obiecuję, że jest dobrze, bo sami dopiero zaczęliśmy to przerabiać.