Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-25T21:59:47+01:00
X - pomyślana liczba

(x-3)(x²+1)=0
x-3=0
x=3
2010-02-25T22:03:25+01:00
Pomyślałem pewna liczbę, odjąłem od niej 3 i wynik pomnożyłem przez kwadrat pomyślanej liczby zwiększony o 1. I jakież było moje zdziwienie- otrzymałem w wyniku 0. Czy już wiesz, jaką liczbę pomyślałem?


[x-3]*[x+1]²=0


aha już to kapuje=]=] w 1 nawiasie musi być 3 żeby iloczyn się wyzerował. w tedy zawsze wyjdzie 0
2010-02-25T22:12:36+01:00
X- pomyślana liczba
(x-3)(x^2+1)=0
x-3=0
x=3