Pan Węgrowski zdążył odpowiedzieć na 60 pytań i otrzymał 3000 zł. Korzystając z danych umieszczonych na plakacie, oblicz, na ile pytań odpowiedział poprawnie a na ile źle.

Plakat: Szansa dla ciebie!!! Możesz wygrać nawet 100 000 zł jeśli w ciągu 100 minut poprawnie odpowiesz na 100 pytań. Za dobrą odpowiedź otrzymasz 1000 zł ale za złą stracisz 2000 zł.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-25T22:06:38+01:00
X*1000-y*2000=3000
x-2y=3
x+y=60 <<<na tyle odp =>x=60-y podstawiam do wyzej napisanego rownania
60-y-2y=3
-3y=-57
y=9
x=21 <<< z 2 działania
2010-02-25T22:06:52+01:00
60 pyt * 1000zł = 60000 zł gdyby odpowiedział poprawnie
60000 zł - 3000 zł = 57000 zł tyle stracił
57000/2000=28,5 złych pytań
60-28,5=31,5 dobrych

Nie wiem tylko dlaczego wyszedł ułamek :( pytań w końcu sie nie da podzielić :(