Odpowiedzi

2010-02-25T23:25:21+01:00
Przykład 1
1) mnożysz liczbę przed nawiasu przez to co jest w nawiasie
2x-6+3y-15=4x-4-3y+21
2x+2y-5y+5x=6x-3y+25x-15y
2) redukujesz wyrazy podobne
2x+3y-21=4x-3y+17
7x-3y=31x-18y
3) przenosisz wiadome na jedną stronę a nie wiadome na drugą
2x+3y-4x+3y=17+21
7x-3y-31x+18y=0
4) znowu redukujesz wyrazy podobne
-2x+6y=38
-24x+15y=0
5) pierwsze równanie mnożysz obustronnie przez - 12
-2x+6y=38/*(-12)
-24x+15y=0
6) po wymnożeniu masz
24x-72y=456
-24x+15y=0
7) podkreślamy
-57y=456/-57
y= -8
8) mamy podany y więc podstawiamy go do równania
-2x+6y=38
-2x+6*(-8)=38
-2x-48=38
-2x=38+48
-2x=86/-2
x=43

odp. x=43
y= -8

przykład 2
-3x+3y+16x+8y=3x+6y-5x-5y
-2x+6+6y+24=3x+3-y-4

13x+11y=-2x+y
-2x+6y+30=3x-y-1

13x+2x+11y-y=0
-2x+6y-3x+y=-30-1

15x+10y=0
-5x+7y=-31/*3

15x+10y=0
-15x+21y=93

31y=93/31
y=3

15x+10y=0
15x+10*3=0
15x+30=0
15x=-30/15
x=-2

odp.x=-2
y=3

proszę tylko nie zapomnieć o klamerce :)

pozdrawiam