wykonaj redukcje wyrazów podobnych !!! NIE ZGLASZAM SPAM !!

a) 4xy+x+y-xy=
b) 5ab-10b+8ab-3a=
c)-1,5pq+6p-1,25p+2pq=
d)5,6n-4,8mn-0,8nm-6,4n-4m=
e)5ab-4a(do kwadratu)b(do kwadratu)-8ab(do kwadratu)+3ab-ab (do kwadratu)-4a(do kwadratu)b(do kwadratu)=
f)3+2xy-7x+8xy+1,2x-6+11xy-y(ko kwadratu)+23x-8=
g) 2x(do kwadratu)y(do szescianu) -5xy +3x (do kwadratu)y (do kwadratu)-4xy+x(do kwadratu)y(do kwadratu)=

1

Odpowiedzi

2010-02-26T21:10:42+01:00
A) 4xy+x+y-xy=3xy+x+y
b) 5ab-10b+8ab-3a=13ab-3a-10b
c)-1,5pq+6p-1,25p+2pq=0,5pq + 4,75p
d)5,6n-4,8mn-0,8nm-6,4n-4m= -5,6mn -4m-0,8n
e)5ab-4a(do kwadratu)b(do kwadratu)-8ab(do kwadratu)+3ab-ab (do kwadratu)-4a(do kwadratu)b(do kwadratu)=
-8a^b^-9ab^+5ab+3a
f)3+2xy-7x+8xy+1,2x-6+11xy-y(ko kwadratu)+23x-8=
16x+21xy-y^-11
g) 2x(do kwadratu)y(do szescianu) -5xy +3x (do kwadratu)y (do kwadratu)-4xy+x(do kwadratu)y(do kwadratu)=
2x^y(do sześcianu) + 4x^y^-9xy
-----------------------------------------
^ --------->oznacza do kwadratu