Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-26T15:24:52+01:00
-5(m²+4-2b) = -5(m²-2)²
-5m²-20+10b = -5(m⁴-4m²+4)
-5m²-20+10b = -5m⁴+20m²-20
-5m²-20+10b ≠ -5m⁴+20m²-20
Odpowiedź:Wyrażenia nie są sobie równe.
2010-02-26T15:26:41+01:00
Czy wyrażenie -5(m²+4-2b), jest równoważne wyrażeniu -5(m²-2)²?

nie jest bo
-5(m²+4-2b)=-5m²-20+10b=-5m²+10b-20

-5(m²-2)²=-5(m⁴-4m²+4)=-5m⁴+20m²-20
2010-02-26T15:28:00+01:00
Nie. Dlaczego?? najprawdopodobniej zle zapisales
-5(m²+4-2b)=-5(m²-2)² >>(m²-2)²=m^4 i juz jest rózne :), chyba ze mam z tego wyliczyc b to napisz mi wiadomosc prywatna to oblicze
ale gdyby
-5(m²+4-2b)=-5(m-2)²
to -5m²-20+8b=-5m²+20m-20
po uproszczeniu i skrocniu
8b=20m
czyli jezeli b=20m/8 to wyrazenie wtedy bedzie sobie rowne