6. W sklepie ze słodyczami można kupić dwa rodzaje cukierków: „Pawełki” po 10 zł 50 gr za kilo-
gram oraz „Marcinki” – 1,2 razy droższe od „Pawełków”. Ile reszty zostanie z banknotu o nominale
20 zł po zakupieniu 30 dag „Pawełków” i 0,6 kg „Marcinków”? Zapisz obliczenia.

3

Odpowiedzi

2010-02-26T15:44:33+01:00
10,50 zł/kg ------> cena za 1000 g Pawełków
1,2 * 10,50 zł/kg = 12,60 zł/kg --------> cena za 1 000 g Marcinków
30 dag = 300 g 0,6 kg = 600 g 300 g * 10,50 zł / 1000 g + 600 g * 12,60 zł / 1000 g = 3,15 zł + 7,56 zł = 10,71 zł 20 zł - 10,71 zł = 9,29 zł

Odp.Reszty zostało 9zł i 29gr.
2010-02-26T15:45:21+01:00
Marcinki: 1,2 × 10,50 = 12,6 zł



20zł - (0,3kg × 10,50 zł + 0,6 kg × 12,60 zł)=
=20 - (3,15 + 7,56)=
=20 - 10,71=
=9,29zł

Odpowiedź: Po zakupie obu rodzaju batonów otrzymamy 9,29 zł reszty z banknotu 20zł.


Dziękuję! Dobranoc! :)
2010-02-26T15:45:32+01:00
X-cukierki Pawełki(10,5zł za kg)
y-cukierki Marcinki(1,2*10,5=12,6zł za kg)

1kg=1000g

PAWEŁKI
30dag x=0,3* 10,5=3,15zł

MARCINKI
0,6kg y=0,6 * 12,6=7,56zł

x+y=3,15+7,56=10,71zł

20zł-10,71zł=9,29zł

Odp:Przy zakupie 30daj Pawełków i o,6 kf Marcinków płącąc banknotem o nominale 20zł otrzymamy 9,29zł reszty.
1 5 1