20... Jaka liczba jest mniejsza od:
a) 1/5
b) 3/5
c) 6/25
D) 3/10

21....Jurek zmierzył stopami szerokość swojego pokoju. Okazało sie że pokój ma 3 3/5 m albo 18 stóp szerokości. Jak długa jest jego stopa?


22... a) Dwadzieścia cztery półlitrowe słoiki napełniono miodem.
Ile litrów miodu do nich rozlano?
b) Gdzie jest wiecej miodu: w trzech słoikach o pojemności 2/3 litra czy w ośmiu słoikach o pojemności 1/4 litra?


23... Marek, Jurek i Ola zbierały w lesie jagody. Marek miał kubek o pojemności 1/4 litra, Jurek o pojemności 3/4 litra a Ola 1/2 litra.
Ola zebrała pięć pełnych kubków Jurek trzy a Marek aż siedem.
Kto zebrał najwięcej jagód? Ile zebrali ich łącznie?


24. Przez dwa dni Ania przeczytała 2/5 książki o 260 stronach.
Trzeciego dnia przeczytała 1/3 tego, co pozostało.
Ilee stron zostało Ani do przeczytania po trzech dniach?


25. Białko jajka kurzegostanowi 11/20 jego wagi, 2/5 wagi jajka to żółtko, a reszta to skorubka. Ile waży białko jajka o wadze 60 g?
A ile waży jego żółtko? Oblicz wage skorubki tego jajka.


26... Z 3/4 kg lodów , 1/5 kg bitej śmietany i 30 dag owoców mama zrobiła pięć jednakowych deserów.Ile ważyła jedna porcja?


27... a) 3/7 *5:8
b)4/9 :3*2
c) 11*1/6:4
d) 5/11:6*5

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-26T17:29:12+01:00
Zadanie 20.
a) 1/5 > 1/10
b) 3/5 > 3/8
c) 6/25 > 4/25
d) 3/10 > 1/5

zadanie 21.
3.6 m szerokości - 18 stóp
1 stopa
3.6 m / 18 = 0.2 m

zadanie 22.
a) 24*0.5l = 12l
Odp. Rozlano do nich 12l miodu.
b) 3*2/3l = 2l
8*1/4l = 2l
Odp. W obu zestawach słoików znajduje się tyle samo miodu.

zadanie 23.
Marek
1/4l*7=3.75l
Jurek
3/4l*3 =9/4l = 2.25l
Ola
1/2l*5 = 2.5l
razem
3.75l + 2.25l + 2.5l = 8.5l
Odp. Najwięcej jagód uzbierał Marek. Razem zebrali 8.5 l jagód.

zdanie 24.
2/5 - 260 stron
1(całość) - 650 stron
2 dni
260 stron - pozostało 650-260 = 390
trzeci dzień
1/3 z 390
1/3*390=130
pozostało
390-130=260
Odp. Ani pozostało 260 stron do przeczytania.

zadanie 25.
białko
11/20
żółtko
2/5
skorupka
1- 11/20-2/5 = 1-0.55 - 0.4 = 0.05
jajko ważące 60 kg
bialko
0.55*60 kg = 33 kg
żółtko
0.4*60 kg = 24 kg
skorupka
0.05*60 kg = 3 kg
Odp. Białko jajka ważącego 60 kg wynosi 33 kg, żółtko - 24 kg, a skorupka - 3kg.
zadanie 26.
(3/4 kg+1/5 kg+0.3 kg):5=(0.75 kg+0.2kg+0.3kg) = 1.25kg:5 = 0.25 kg
Odp. Jedna porcja deseru waży 0.25 kg.

zadanie 27.
a) 3/7 *5:8 = 15/56
b)4/9 :3*2 = 8/27
c) 11*1/6:4 = 11/24
d) 5/11:6*5 = 25/66


1 5 1
2010-02-26T17:29:40+01:00