Odpowiedzi

2010-02-26T16:52:32+01:00
Niewiem jak do tego doszlem ale :
12zł tyle kosztuje bilet osoby doroslej
9zł tyle koszyuje bilet dla dziecka :)

12zł+9zł=21zł
2010-02-26T16:53:21+01:00
100 % + 75 % = 175 %
175 % : 25 % = 7
21 zł : 7 = 3 zł
dor. 3 zł * 4 = 12 zł
dzi. 3 zł * 3 = 9 zł

Odp.: Bilet wstępu na lodowisko dla dziecka kosztował 9 zł , a dla osoby dorosłej kosztował 12 zł.

myśle że pomogłam ; ]
2010-02-26T16:53:23+01:00
X-cena biletu dla dorosłego
75%x-cena biletu dla dziecka
21-cena obydwu biletów
x+75%x=21
1,75x=21/1,75
x=12

75%x=0,75*12=9

Odp.Bilet dla dorosłego kosztuje 12 zł, a dla dziecka 9 zł.