Kuba miał cukierki orzechowe, a Krzysio kokosowe. Kuba dał Krzysiowi 50% swoich cukierków, a Krzyś 25% swoich dał Kubie. Teraz liczba wszystkich cukierków stanowi 75% liczby wszystkich cukierków Krzysia. Który z chłopców miał na początku więcej cukierków i ile razy. Proszę o obliczenia:)

2

Odpowiedzi

2010-02-26T18:19:54+01:00
50%-Kuba dał Krzysiowi
25%-Krzyś dał Kubie
75%-Kuba tyle teraz ma razem

50%*2= 100%
100%-50%=50%
50%+25%=75%

Więcej cukierków na początku miał Kuba 2 razy
2 3 2
2010-02-26T18:22:34+01:00
Dane:
50%-Kuba dał Krzysiowi
25%-Krzyś dał Kubie
75%-Kuba tyle teraz ma razem
Szukane;
Który z chłopców miał na początku więcej cukierków i ile razy?
Rozwiązanie;
50%*2= 100%
100%-50%=50%
50%+25%=75%
Odp:Więcej cukierków na początku miał Kuba 2 razy
3 4 3