Zad.1 W sadzie rosną jabłonie,grusze i śliwy.Jabłoni jest 2 razy więcej niż śliw,a grusz jest o 3 mniej niż jabłoni.Ile jest w tym sadzie jabłoni,grusz i śliw,jeżeli wszystkich drzew jest 27?
Zad.2 Ile należy zmieszać litrów syropu zawierającego 10% litrów syropu zawierającego 16% cukru?
Zad.3 Ile gramów srebra próby 0,940 i ile gramów srebra próby 0,800 należy aby otrzymać 100g srebra próby 0,870?
Zad.4 Mama kupiła 16 bułek:3 razy więcej kajzerek niż grahamek.Ile kupiła bułek każdego rodzaju?
PROSZĘ B.O POMOC DAJE NAJ.ZA rozwiązanie bardzo dziękuje:)

2

Odpowiedzi

2010-02-26T19:56:38+01:00
1.Jabłonie:12
Śliwy:6
Grusze:9
12 1 12
to nie oto chodzi napisze ci zadanie okej
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-26T20:03:47+01:00
Zad.1

jabłonie: 2x
grusze: 2x-3
śliwy: x
razem: 27

2x+2x-3+x=27
5x=27+3
5x=30
x=30/5
x=6

spr. 2*6+2*6-3+6=12+12-3+6=27

jabłonie: 2*6=12
grusze: 12-3=9
śliwy: 6

odp. W tym sadzie jest 12 jabłoni, 9 grusz i 6 śliw.

zad.4

kajzerki: 3x
grahamki: x
razem: 16

x+3x=16
4x=16
x=16/4
x=4

spr. 4+3*4=4+12=16

kajzerki: 3*4=12
grahamki 4

odp.Mama kupiła 12 bułek kajzerek i 4 bułki grahamki.





1 1 1