Odpowiedzi

2009-10-18T16:21:51+02:00
Przygotowanie wskaźnika - tzw. "kapuściany wykrywacz".
Włóż do słoika liście kapusty (porwane na małe kawałki). Zagotuj wodę destylowaną i napełnij nią słoik z liśćmi kapusty. Odstaw słoik do ostudzenia do temperatury pokojowej. Ostudzony "roztwór" kapusty wlej przez sitko do drugiego słoika. Liście kapusty wyrzuć. Sok z kapusty przechowuj w lodówce (do czasu, gdy będzie potrzebny). Po odstaniu woda pokrywająca liście kapusty przybiera kolor niebieski. Do miski wlej kubek soku z kapusty. Zanurz kilka krążków bibuły w soku z kapusty. Odczekaj do wyschnięcia bibuły. Bibułki będą używane do wykrywania zasad i kwasów.
2 3 2
2009-10-18T16:37:18+02:00
Rozwiązywałam już takie samo zadanie;)
http://zadane.pl/zadanie/52798
1.kup czerwona kapuste
2. ugotuj ją
3 sok z gotowania przelej do szklanki
4. namocz papierki z bibuły w tym soku
5 wyjmij
6 wysusz
7 gotowy papierek wskaźnikowy
2 5 2
2009-10-18T17:13:19+02:00
Poprostu wysarczy zanurzyc papierki w wywarze z kapusty i wysuszyc :)
to powinno wystarczyc, ale pewnosci nie mam;)