Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-10-18T16:26:01+02:00
X+1/2=x/3 *6

6x+3=2x

4x=-3
x= -0,75

Edit://
Thx :)
2009-10-18T16:29:40+02:00
// Kolega wyżej ma błędnie rozwiązane ponieważ nie pomnożył //całego wyrażenia z lewej strony przez 6

x + 1/2 = x/3
1) Mnożymy całe wyrażenie przez 3
3x + 3/2 = x
2) Przenosimy x na jedną stronę
2x + 3/2 = 0
3)dalsze obliczenia
2x = -3/2
x = -3/4
x = -0.75
2009-10-18T16:30:52+02:00
X+1/2=x/3 /*3
3x+1,5=x
3x-x=-1,5
2x=-1,5 /:2
x=-0,75

@komornikzmc
Zapomniałeś pomnożyć pierwszego x ;)