Odpowiedzi

2010-02-27T11:03:55+01:00
H - wysokość trapezu
a - dłuższa podstawa trapezu
b - krótsza podstawa trapezu
P - pole trapezu = (a + b)h/2
2P = (a + b)h
h = 2P/(a + b)
2P = (a + b)h
2P = ah + bh
2P - bh = ah
a = (2P - bh)/h
odp
h = 2P/(a + b)
a = (2P - bh)/h
61 4 61
2010-02-27T11:04:13+01:00
P = 0,5*[ a+ b]*h
a)
2*P = [a +b] * h ----> h = 2 *P / [ a + b]
h = 2*P / ( a + b)
b)
2*P = [ a +b] *h ---> a+ b = 2*P / h
zatem mamy
a = 2*P / h - b
b = 2*P / h - a
40 4 40
2010-02-27T11:06:43+01:00
Pole trapezu=½(a+b)h
a,b= podstawy
h=wysokość

a]
p=(a+b):2 ×h
h=p:(a+b):2
h=w liczniku:2P
w mianowniku:a+b

b]

P=(a+b):21 h/×2
2P=(a+b)h/:h
2P:h=a+b
a=2P/h-b
b=2P/h-a

/ to kreska ułamkowa

żeby było jasniej:
a= w liczniku:2P w mianowniku h
za ułamkiem -b


b= w liczniku:2P
w mianowniku:h
za ułamkiem: -a
48 3 48