A)Ucznoiowie klasy szóstej wybrali się na czterodniowy rajd pieszy o długości trasy 40 km. Pierwszego dnia uczestnicy rajdu przeszli 1/4 całej trasy, a drugiego 2/5 tego, co zostało.
Ile kilometrów zostało im jeszcze do przyjścia.?
b)Ile kilometrów uczniowie przeszli trzeciego dnia, jeśli w ostatnim dniu pokonali tylko 1/2 tego, co przeszli drugiego dnia.?

3

Odpowiedzi

2010-02-27T11:32:18+01:00
A) 1 dzień-1/4
1/4*40km=40/4=10km
2 dzień-2/5
2/5*30km=60/5=12km
pozostało- 40km-(10km+12km)=18km
Od.18

b)4 dzień- 12km:2=6km
3 dzień- 40km-(10km+12km+6km)=12km
Odp. 12km. ;)
2010-02-27T11:33:37+01:00
I dzień
¼*40km = ⁴⁰/₄ km = 10km

II dzień
40km-10km=30km
⅖*30km=³⁰*²/₅km = ⁶⁰/₅km = 12km

IV dzień
½*12km=¹²/₂km=6km

III dzień
40km-(10km+12km+6km)=40km-28km=12km
2010-02-27T11:35:25+01:00
A) 1 dzień 40 km-1/4 z 30 = 40 - 1/4*40=40 - 10= 30 km
2 dzień 30 km - 2/5z30 = 30-2/5*30= 30 - 12= 18 km

b) 1/2 z 12 = 1/2 * 12 = 6

18- 6 = 12 km

Odp. 3 dnia pokonali 12 km ;]