Sztuka teatralna ma trzy akty. Pierwszy akt trwa 50 minut, a drugi i trzeci są o 10
minut krótsze. Pomiędzy aktami są piętnastominutowe przerwy. Ile czasu
upłynęło od rozpoczęcia do zakończenia spektaklu? Wyraź czas w godzinach lub
w godzinach i minutach. O której godzinie powinien zakończyć się spektakl, jeżeli
rozpocznie się o 18:30?
Zapisz obliczenia i uzupełnij odpowiedź.

3

Odpowiedzi

2010-02-27T12:03:33+01:00
50min+15min+40min+15min+40min = 160 min = 2h 40 min
Skończy się o 21:10
7 4 7
2010-02-27T12:05:02+01:00
50 min + 40 min. + 40 min. + 30 min. = 175 min. = 2 godziny i 40 minut.
Powinien się zakończyć o godzinie: 21.10 .
:)
12 3 12
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-27T12:06:33+01:00
Akt pierwszy: 50 min + 15 min = 65 min
akt drugi: 50min- 10min + 15 min = 55 min
akt trzeci : 50 min - 10 min= 40min

wszystkie akty : 65 min + 55 min+ 40 min= 160 min

160 min : 60min = 2 godz i 40 min

18: 30 + 2 godz 40 min= 21;10

Odp. Spektakl zakończy się o 21: 10
20 4 20