Odpowiedzi

2009-10-18T18:06:57+02:00
Cechy gatunku
Samica znacznie większa, ale obie płci ubarwione identycznie. Grzbiet brunatny, głowa i kark jaśniejsze o złotawym odcieniu. Spód jaśniejszy. Lotki i końce sterówek czarne, nasada ogona szara. Nogi żółte. Dziób czarny, zakrzywiony, przystosowany do łapania ciężkich zwierząt. Pomagają też w tym silne mięśnie nóg i pazury ostrzejsze od pazurów kota. Skrzydła długie i szerokie, w locie ślizgowym i podczas krążenia lekko uniesione, na końcach widoczne palczasto rozłożone lotki. W locie silnie uderza skrzydłami, po czym przez 1-2 sekundy następuje lot ślizgowy.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 65-100 cm
rozpiętość skrzydeł 150-240 cm
waga ok. 2,5 - 7 kg (rekord 9 kg)
Biotop
Lasy i góry, unika człowieka. Młodociane osobniki koczują.
Gniazdo
Na półce skalnej lub w koronie wysokiego drzewa.
Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając dwa jaja w marcu lub kwietniu.
Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są okres około 42 dni przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po niemal 3 miesiącach.
Pożywienie
Średniej wielkości ssaki, ptaki i świeża padlina. Poluje z niskiego lotu patrolowego i z zasiadki.
4 2 4
2009-10-18T18:25:27+02:00
Orzeł gnieździ się w koronach wysokich drzew, na półkach skalnych lub wprost na ziemię na małych wysepkach pozbawionych naziemnych drapieżników. Żywi się głównie rybami , poluje również na ptaki. Sporadycznie łowi ssaki. Zimą wzrasta udział ptaków w diecie. Przy braku świeżej zdobyczy zjadana jest również padlina.
2 3 2