Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-27T14:17:04+01:00
X - liczba robotników
120x - tyle w sumie otrzymali

3*120(x - 4) = 120x |:120
3x - 12 = x
2x = 12
x = 6

jak masz pytania to pisz na pw
24 4 24
  • Użytkownik Zadane
2010-02-27T14:32:48+01:00
X - ilość robotników, którzy dostaliby 3x więcej zapłaty
x + 4 - ilość robotników na początku

(x + 4) * 120 = x * 3 * 120 /:120
x + 4 = x * 3
x + 4 = 3x
4 = 3x - x
4 = 2x /:2
x = 2

x + 4 = 2 + 4 = 6

Sprawdzenie:

6 * 120 = 720
6 - 4 = 2
720 : 2 = 360
360 : 3 =120

Odp. Na początku było 6 robotników.
9 4 9
2010-02-27T15:24:16+01:00
X - liczba robotników
120*x - taką zapłatę otrzymali
3*120*(x- 4) = 120x
360x-1440=120x
240x=1440/:240
x=6
Odp;Było 6 robotników;))
6 4 6