Odpowiedzi

2010-02-27T12:33:26+01:00
2010-02-27T12:39:23+01:00
X - waga jabłka
y - waga gruszki
2x + 2y = 600 dzielimy przez 2
x + 4y = 4x + 2y
x + y = 300
x - 4x = 2y - 4y
x + y = 300
- 3x = - 2y
x + y = 300 wyznaczamy x = 300 - y i wstawiamy do drugiego równania
3x = 2y
3(300 - y) = 2y
900 -3y = 2y
900 = 2y + 3y
900 = 5y
y = 900/5 = 180
x + y = 300
x + 180 = 300
x = 300 - 180 = 120
odp
jablko waży 120 g , a gruszka 180 g
2010-02-27T12:50:34+01:00
X-waga jabłka
y-waga gruszki

2x+2y=600g
2x=600g-2y/:2
x=300g-y

4y+x=4x+2y
x-4x=2y-4y
-3x=-2y/:(-1)
-3x=-2y

-3*(300g-y)=-2y
-900g+3y=-2y
3y+2y=900g
5y=900g/:5
y=180g

x=300g-y
x=300g-180g
x=120g
odp.jabłko waży 120g a gruszka 180g