ZAD1.
Do pewnej liczby dodano3,71 i wynik był równy(-17,8).Napisz równanie do zadania i rozwiąż je.
ZAD2.
Ania jest dwa razy starsza od Basi,a Kasia jest o 5 lat starsza od Ani.Razem mają 30 lat.Ile lat ma każda z nich.
ZAD3
Z Warszawy do Lublina jest 180km,w jakim czasie samochód jadący ze średnią prędkością 48km/h przejedzie tę drogę?

3

Odpowiedzi

2010-02-27T12:37:27+01:00
zad. 1

- x + 3.71 = - 17.8
- x = 17.8 + 3.71
- x = - 21.51

spr. : - 21.51 + 3.71 = - 17.8
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-27T12:44:33+01:00
Zad.1
x + 3,71 = (-17,8)
x = (-17,8) - 3,71
x = (-21,51)

Zad.2
Ania = x
Basia = 1/2 x
Kasia = x+5

x + 1/2x + x + 5 = 30
2 i 1/2x = 25
x = 25 : 2,5
x = 10 - wiek Ani
Basia = 1/2 * 10 = 5
Kasia = 10 + 5 = 15
Odp. Ania ma 10 lat, Basia 5, a Kasia 15 lat.

Zad.3
t = s/v t = czas
t = 180 : 48
t = 3,75 h
t = 3 h i 45 min
Odp. Samochód przejedzie tę drogę w 3h i 45 min.
2010-02-27T13:45:39+01:00
Zad.1.
3,71+x= -17,8
x= -17,8 - 3,71= -21,51
x= -21,51
spr.: 3,71+(-21,51)=17,8

Zad.2.
x - wiek Basi
2x - wiek Ani
2x + 5 - wiek Kasi
x + 2x + 2x+5=30
5x + 5=30
5x = 30-5 = 25
x = 5

5 - wiek Basi
2*5 = 10 - wiek Ani
10 + 5=15 - wiek Kasi

Zad. 3.
180 km - droga do przejechania
48 km/h - prędkość
180/48= 3h45 min
Odp.: Kierowca przejedzie tę drogę w 3h 45 min.