A) W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechową.
Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka.?
b)Jeden funt to około 400 gramów. Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka: mąki czy cukru.? O ile dekagramów więcej.?
c)Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty.?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-27T23:35:38+01:00
W tym zadaniu czegoś brakuje ;)
ale to znane zadanie :)
jeśli masz coś takiego to moja odpowiedź będzie prawidłowa
przepis na ciasto orzechowe
Weź:
dwie trzecie funta mąki
jedną czwartą funta cukru
dwie piąte funta wiejskiego masła
cały funt masy orzechowej
cztery dziewiąte funta najlepszych konfitur
3 żółtka, ale nie mniej niż jedna dwudziesta funta

mąka:
2/3* 400 g = 800/3 g ≈267g = 26,7 dag = 0,267 kg
cukier:
1/4*400 g = 100 g = 10 dag = 0,1 kg
masło:
2/5*400 = 160 g = 16dag = 0,16 kg
masa orzechowa:
400 g = 40 dag = 0,4 kg
konfitury:
4/9*400 ≈ 178 g = 17,8 dag = 0,178 kg
żółtka:
1/20*400 = 20 g = 2 dag = 0,02 kg

a)
2/3+1/4+2/5+1+4/9+1/20=2i 73/90 funta
wszystkie produkty ważą 2 i 73/90 funta
b)
26,7dag-10dag=16,7dag
potrzeba więcej mąki o 16,7dag
c)
0,267+0,1+0,16+0,4+0,178+0,02=1,125 kg
wszystkie składniki ważą 1,125kg