Zapisz w postaci potegi liczby 2
4 do piatej
8 do minus 3
w nawiasie jedna druga do 3
jedna szesnasta
w nawiasie jedna czwarta do piatej
1przez 2 do 5
w nawiasie jedna druga do minus 2
0,5
0,25
0,5 do trzeciej
0,25 do minus czwartej




zapisz odwrotnosc liczby a nastepnie usun niewymiernosc z mianownika
pierwiastek z 2
pierwiastek z 5 trzeciego stopnia
2 pierwiastkiz 8
8 pier.z 4 trzeciego stopnia



usun niewymiernosc z mianownika

8 przez pierwiastek z 2
pierwiastek z 2 przez 5 pierwiastki z 3
1+ pierwiastek z 2 przez 3 pierwiastki z 2



prosze o obliczenia!!!!!! a dam naj!!! kto pierwszy ten lepszy






















































































































































































1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-27T21:36:03+01:00
Zapisz w postaci potegi liczby 2
4 do piatej = 2 do 10
8 do minus 3 = 2 do 6
w nawiasie jedna druga do 3 = 2 do - 3
jedna szesnasta= 2 do -4
w nawiasie jedna czwarta do piatej= 2 do -10
1przez 2 do 5= 2 do - 5
w nawiasie jedna druga do minus 2= 2 do 2
0,5= 2 do -1
0,25= 2 do -2
0,5 do trzeciej= 2 do -3
0,25 do minus czwartej= 2 do 8




zapisz odwrotnosc liczby a nastepnie usun niewymiernosc z mianownika
pierwiastek z 2= 1 / pierwiastek z 2 = 1 / pierwiastek z 2 razy pierwiastek z 2 przez pierwiastek z 2=pierwiastek z 2 przez 2
pierwiastek z 5 trzeciego stopnia= 1 przez pierwiastek z 5 trzeciego stopnia=
1 przez pierwiastek z 5 trzeciego stopnia razy pierwiastek z 5 trzeciego stopnia przez pierwiastek z 5 trzeciego stopnia =pierwiastek z 5 trzeciego stopnia przez 5
2 pierwiastkiz 8= 1 / 2 pierwiastkiz 8=1 / 2 pierwiastkiz 8 razy pierwiastek z 8 przez pierwiastek z 8= pierwiastek z 8 przez 16
8 pier.z 4 trzeciego stopnia= 1 / 8 pier.z 4 trzeciego stopnia= 8 pier.z 4 trzeciego stopnia razy pierwiastek z 4 trzeciego stopnia/pierwiastek z 4 trzeciego stopnia=pierwiastek z 4 trzeciego stopnia prez 32



usun niewymiernosc z mianownika

8 przez pierwiastek z 2 razy pierwiastek z 2 przez pierwiastek z 2= 4 pierwiastki z 2
pierwiastek z 2 przez 5 pierwiastki z 3 razy pierwiastek z 3 przez pierwiastek z 3= pierwiastek z 6 przez 15
1+ pierwiastek z 2 przez 3 pierwiastki z 2 razy pierwiastek z 2 przez pierwiastek z 2= 2 + pierwiastek z 2 przez 6