1.Pan Kowalski musi płacic podatek w wysokosci (jedna piata)swoich dochodow.
Jaką kwotę przekazał Pan Kowalski na podatek VAT w 2008r.
4 KWARTAŁ 9500ZŁ
3 KWARTAŁ 9900ZŁ
2 KWARTAŁ 8700ZŁ
1 KWARTAŁ 9000ZŁ
2.Miesięczny budzet panstwa Pieniązkow w lutym 2009r wyniósł 3200 zł .Rozkład wydatków był nastepujacy :
opłaty 0,3
rozrywka 0,05
lekcja gry na skrzypcach dla Krzysia 0,1
dodtakowe wydatki 0,15
jedzenie 0,4
a)W styczniu panstwo Pieniążek wydali trzy czwarte swojego miesięcznego budzetu na opłaty oraz jedzenie (budzetw styczniu tez wyniosł 3200zł).O ile złotych mniejoni wydali na jedzenie i opłaty w 2008 roku?
MACIE ZROBIC DOBRZE

2

Odpowiedzi

2010-02-27T18:04:26+01:00
1
1/5*(9500+9900+8700+9000)=1/5*37100=7420

2
a
3/4*3200=2400 - styczeń
(0,3+0,4)*3200=0,7*3200=2240 - luty
2400-2240=160 zł
odp.:160 zł
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-27T21:04:40+01:00
1.
9500zł+9900zł+8700zł+9000zł=37100zł
37100zł:5=7420zł
Odp.Na podatek VAT w roku 2008 pan Kowalski wydał 7420zł.

2.3200:4=800zł
3 x 800zł=2400zł
0,3+0,4=0,7
3200:10=320zł
7 x 320zł=2240 zł
2400zł-2240zł=160 zł
Odp.W lutym wydali oni mniej na opłaty i jedzenie o 160 zł.