A) W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechową. Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka.
b)Jeden funt to około 400g. Czego potrzeba więcej do zrobienia placka: mąki czy cukru? Oile dekagramów więcej?
c)Ile kilogramów ważą wszystkie produkty?

Weź:
dwie trzecie funta mąki
jedną czwartą funta cukru
dwie piąte funta wiejskiego masła
cały funt masy orzechowej
cztery dziewiąte funta najlepszych konfitur
3 żółtka, ale nie mniej niż jedna dwudziesta funta

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-27T19:41:42+01:00
2/3 funta przesianej mąki.
2/3* 400 g = 800/3 g ≈267g = 26,7 dag = 0,267 kg

1/4 funta cukru
1/4*400 g = 100 g = 10 dag = 0,1 kg

2/5 funta wiejskiego masła
2/5*400 = 160 g = 16dag = 0,16 kg

cały funt masy orzechowej
400 g = 40 dag = 0,4 kg

4/9 funta najlepszych konfitur
4/9*400 ≈ 178 g = 17,8 dag = 0,178 kg

3 żółtka, ale nie mniej niż 1/20funta
1/20*400 = 20 g = 2 dag = 0,02 kg