Mają to być konkretne odpowiedzi, nie jakieś eposy.

1. Dlaczego woda bieżąca nie zamarza?
2. Dlaczego woda potrzebuje tyle czasu, aby się zagotować?
3. Dlaczego woda bulgocze podczas gotowania?
4. Dlaczego woda jest mokra w dotyku?
5. Dlaczego tyle substancji rozpuszcza się we wodzie?
6. Dlaczego olej zawsze wypływa na powierzchnie i nie miesza się z wodą?

2

Odpowiedzi

2010-02-27T20:16:02+01:00
1. dlatego, że jest w ciągłym ruchu.
2. ponieważ ma wysoką temperaturę wrzenia.
3. dlatego, że wrze, zamienia się w pare wodną.
4.jej.. tego nie wiem ;D
5.ponieważ jest doskonałym rozpuszczalnikiem
6.dlatego, że olej ma budowę niepolarną.
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-27T20:17:30+01:00
1 jest w ciągłym ruchu 2 jest pod ziemia i tam nie ma minusowej temp
ad2 poniewaz ma wiazania wodorowe do których zerwania potrzeba wiele energii
ad3 ponieważ w wodzie ugotowanej nie ma gazu wiec im wyższa temp tym mniej ma gazu
ad4 taka jest jej struktura ;)
ad5 poniewaz jest dipolem
ad6 olej nie jest rozpuszczalny w wodzie i ma mniejszcza gestosc dlatego wypływa na wieszch
1 5 1